Ewart van der Horst

Van der Horst begint zijn carrière op 18-jarige leeftijd bij Veronica als redacteur van het jongerenmagazine Club Veronica. Kort erna wordt hij ook eindredacteur van het programma en regisseert hij zijn eerste videoclip. Ook regisseert hij een documentaire over het ontstaan van de musical “Zeldzaam” die in 1989 de musicalprijs kreeg. Een jaar later maakt Van der Horst de overstap naar Rob de Boer Productions om de popprogramma’s Countdown en de Top 40 te regisseren. Ook was hij actief betrokken bij de lancering van RTL-Véronique, het latere RTL 4. Na vijf jaar televisie behaalt hij de propedeuse Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en vervolgt deze met de studie Film- & Televisiewetenschappen. Tijdens zijn studie legt hij zich meer toe op het produceren van muziek. In 1994 schrijft hij 11 met I to I “The Right Time” de Amerikaanse titelsong voor de film “Four weddings and a Funeral”, wat in een Billboard Hot 100 notering resulteert. 1995 vraagt Lex Harding hem als creative director voor de nieuwe televisiezender The Music Factory (TMF).

In 1996 lanceerde hij samen met Geert Timmers, Bart Vleming, Ad de Feyter en Ruben van der Meer de groep Hakkûhbar, met als resultaat drie top 10-singles (waaronder de nummer 1-hit “Gabbertje”), het album Vet Heftig, een gouden- en platinaplaat, een speelfilm en een tournee. Daarnaast produceert hij veel voor andere artiesten, waaronder Sylvia Millecam, de Dolly Dots en de Deurzakkers, en maakte hij commercialmuziek. Ook schreef een tune voor het Nederlands elftal die in het stadion wordt gestart telkens wanneer Oranje heeft gescoord.

Vanaf 1998 legt hij zich voor Endemol Entertainment weer fulltime toe op het maken van televisieprogramma’s, eerst bij Joop van den Ende Producties in Aalsmeer, later bij John de Mol Producties in Hilversum. Daarna is Van der Horst onder andere hoofdredacteur van het programma RTL Boulevard (seizoen 1) en bij de zender MTV. Hij ontwikkelde voor de VARA het programma De Wereld Draait Door en is tevens de eerste drie seizoenen de eindredacteur van het programma. Matthijs van Nieuwkerk noemt hem steevast de ‘architect’ van DWDD. In 2007 wint De Wereld Draait Door de Televizierring. Samen met hoofdredacteur van de VARAgids Chris Buur ontwikkelt hij De Verkiezing van het TV Moment van het Jaar. Ook gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en in 2008 en 2009 te zien op Nederland 1, daarna te zien bij SBS6.
Per 1 september 2008 gaat Van der Horst als programmamaker en -bedenker aan de slag bij televisieproducent Tuvalu Media. Hij maakt o.a. de eerste serie van Bij Ons in de BV samen met Jort Kelder en Het Top 2000 Jaaroverzicht voor de NPS. Van Der Horst is ook betrokken bij de opstart van PowNed, de nieuwe omroep van GeenStijl, waarvoor hij het PowNews ontwikkelt. Tegenwoordig is Van der Horst zelfstandig producent met zijn productiemaatschappij de PilotStudio in Amsterdam. De PilotStudio maakt o.a. WIA4 voor de VPRO, een 6-delige documentaire serie over het zaalvoetbal team van Hugo Borst en Sander de Kramer, Je Mist Meer Dan Je Ziet (VARA), een latenight talkshow waarin Matthijs van Nieuwkerk terugblikt op de afgelopen televisieavond en Hoe Heurt Het Eigenlijk? van Jort Kelder voor de AVRO.